یادداشت زرنوشت به مناسبت 14 مهر ماه روز ملی دامپزشکی
آنچه که در برداشت اولیه از واژه دامپزشک در ذهن مجسم می شود، فردی است که یک دامدار ، دام بیمار خود را نزد او برده تا آن را مداوا کند اما حقیقت ماجرا این نیست. این گزارش، نتیجه یک روز همراهی با دامپزشکان زرین دشت است.
آنچه که در برداشت اولیه از واژه "دامپزشک" در ذهن مجسم می شود، فردی است که یک دامدار ، دام بیمار خود را نزد او برده تا آن را مداوا کند اما حقیقت ماجرا این نیست. این گزارش، نتیجه یک روز همراهی با کارکنان دامپزشکی زرین دشت است.
به گزارش زرنوشت، در آغازین ساعات روز، هنگامی که هیچ اداره ای کار خود را آغاز نکرده است، رضا بریزی بازرس گوشت شبکه دامپزشکی بالای سر دامها در کشتارگاه حضور می یابد. ضمن بازرسی از دام ها و لاشه های آنها، لاشه های سالم را ممهور کرده و لاشه های بیمار را در چاه دفن لاشه کشتارگاه معدوم می کند.
با پایان فعالیت بازرس کشتارگاه که همزمان با آغاز کار سایر ادارات است، وظیفه اداره دامپزشکی در قبال بازرسی و سلامت گوشت در کشتارگاه به پایان رسیده است؟ اینطور نیست!
با شروع کار حوزه قضایی شهرستان، پی گیری پرونده های متخلفانی که اقدام به کشتار و عرضه فرآورده های غیر مجاز نموده اند آغاز شده و سیر مراحلی همچون شکایت، معرفی به دادگاه، کسب دستور قضایی و پیگیری کلانتری تا حصول نتیجه بر عهده دامپزشکی می باشد.
اما وظیفه مصرف کننده چیست ؟
دکتر مصلح شیرازی رئیس شبکه دامپزشکی زرین دشت می گوید : آنچه که لازم است مردم رعایت کنند، خرید گوشت ممهور به مهر دامپزشکی و نگهداری به مدت 24 الی 48 ساعت در دمای 4 درجه سانتیگراد برای جلوگیری از بیماری هایی همچون تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یا CCHF، تب مالت و ... که جزء بیماری مشترک بین انسان حیوان است لازم می باشد.
و اما واکسیناسون ...... کاری که اسماً بسیار ساده و در عمل بسیار سخت است.
پس از هماهنگی با گاودار و پوشیدن لباس کار، چکمه، کلاه و ماسک وارد گاوداری شده و بعد از مشخص کردن گاوهای بالغ و نابالغ کار واکسیناسیون آغاز می شود.
از آنجا که عدم مهار یک گاو بالغ می تواند یک انسان را از پای درآورد، گاوها را در جایگاهی به نام بکس قرار می دهند. بکس از میله های ضخیمی ساخته شده تا از ضربه های حیوان جلوگیری کند که البته فقط در گاوداری های صنعتی وجود دارد.
اولین مرحله از واکسیناسیون، زدن پلاک لیزری است، پلاک نوک تیزی که با دستگاه پلاک زن وارد گوش گاو می شود. البته پرت شدن و شکسته شدن دستگاه پلاک زن، وارد نشدن پلاک در گوش، شکسته شدن دنده و چانه دامپزشک و بسیاری مسائل دیگر را هم می تواند به دنبال داشته باشد.
دومین مرحله، پلاک شناسایی واکسیناسون بروسلوز که مصائب قبل را دارد انجام شده و در نهایت واکسن مورد نظر تزریق می شود.
تک تک این مراحل برای هر راس گاو یک گاوداری انجام شده و در دفتر واکسیناسون، سیستم GIS و سیستم City Action جهت گزارش شبکه دامپزشکی ثبت می گردد.
سم پاشی روستایی جهت جلوگیری از انتشار بیماری های مشترک بین انسان و حیوان، پایش طیور، بازدید از واحدهای دامداری برای پروانه تاسیس و بهره برداری، پایش بیماری هایی مانند شارین یا سیاه زخم، تب برفکی، PPR و ... از دیگر برنامه ها معمول در شبکه دامپزشکی است
معمولا زمانی کار واکسیناسیون پایان می یابد که 3 الی 4 ساعت از ظهر گذشته باشد اما هنوز فعالیت شبکه دامپزشکی به پایان نرسیده است.
عصر همان روز کلاس آموزشی در خصوص بیماری تب مالت برگزار شد.
عزیز دولتخواه، علائم این بیماری را درد عضلات کمر و کتف، تب مواج و استخوان درد معرفی کرد و گفت: میکروب این بیماری از راههای گوناگون میتواند وارد بدن شود و فرد را دچار مشکلات عدیده ای نماید.
وی راه های جلوگیری از این بیماری را استفاده از لباس کار، کلاه، ماسک، چکمه و ضدعفونی برشمرد و گفت: رعایت اصول بهداشتی هنگام دوشیدن دام، جدا کردن دام سقط کرده از بقیه دام ها و ضدعفونی کردن جایگاه، جوشاندن شیر به مدت 20 دقیقه قبل از مصرف و تهیه پنیر به صورت بهداشتی از مواردی است که در دامداری ها باید رعایت شود.
در پایان کلاس آموزشی، فیلم آموزشی بیماری تب مالت نمایش داده شد.
نظر دهید