چشم امید به دامپزشکی
شیراز - ایرنا - اهمیت دامپزشکی این روزها با گسترش بیماری هراسناک «ابولا» نمود یافته است و مردمان جهان چشم امید به دستان و عملکرد دامپزشکان دوخته اند تا این متخصصان، بیماری را مهارکنند.
ابولا،نام یک بیماری است که از دام به انسان منتقل می شود و این روزها وحشت آفریده و برگرفته از نام یک رودخانه در کنگو آفریقاست. همان جایی که برای نخستین بار مشاهده شد و اینک از حوالی همان منطقه در حال فراگیری به تمام جهان است.
14 مهر به عنوان روز دامپزشکی نامیده شده است اما دامپزشکی چیست؟
دامپزشکی تنها به معنای درمان حیوانات نیست ، بلکه این رشته نقش موثری در بهداشت عمومی و ارتقای سلامت جامعه انسانی دارد و با فقدان دامپزشکی، بخشی از سلامت جامعه به خطر خواهد افتاد.
در قانون سازمان دامپزشکی کلمه دام به حیوانات اهلی، طیور، ماهی، زنبورعسل، کرم ابریشم، حیوانات آزمایشگاهی و حیوانات باغ وحش اطلاق می شود و مقصود از کنترل بهداشتی، بازرسی و اقداماتی است که از لحاظ پیش گیری و مبارزه با امراض دامی و بیماریهای مشترک بین انسان و دام لازم و ضروری است.
از جمله وظایف سازمان دامپزشکی، بررسی بیماری های دامی، شناسایی مناطق و منابع آلوده و راه سرایت و طرز انتشار بیماری ها، تامین بهداشت دام کشور از طریق پیش گیری و مبارزه با بیماریهای همه گیر و قرنطینه ای دام و همکاری با وزارت بهداشت در امر مبارزه با بیماری های مشترک انسان و دام است.
** مشترکات در 800 مورد
آمارهایی که متخصصان درباره بیماری های مشترک انسان و دام بیان می کنند، می تواند هشدار دهنده باشد.
دکتر رضا نگهداری دامپزشک بیمارستان ایران در شیراز این آمار را داد: بیش از 800 نوع بیماری مشترک بین انسان و حیوانات وجود دارد.
** مهارهاری
محمد علی فهیمی از دام پزشکان این مرکز به عنوان مثال بیماری هاری را که یکی از بیماریهای مشترک انسان و دام است ذکر کرد و گفت: هاری در بین حیوانات خانگی بدلیل مراجعه مرتب ، واکسیناسیون و معاینه در مراکز دامپزشکی دیده نشده است و تنها در بین حیوانات وحشی مثل شغال ، گرگ و یا سگهای ولگرد دیده می شود.
** مرغان و حیوانات همیشه همراه انسان
محمد نگاه بان از دیگر دامپزشکان مرکز درمانی شیراز در مورد بیشترین گونه ارجاع شده به این مرکز درمانی گفت: مرغ مینا و کاسکو از خانواده طوطی سانان و سگ و گربه بیشترین تعداد ارجاع شده به این بیمارستان دامپزشکی را دارند.
بیشتر سگ ها از نوع سگ های نگهبان ، سگ های امدادی و مواد یاب هستند.
**سگ کشی را پایان دهید
دکتر رضا نگهداری دامپزشک گفت: از شهرداری و ارگان های مرتبط می خواهیم بجای کشتن سگ های ولگرد ، اینگونه سگ ها را به بیمارستان دامپزشکی ایران بیاورند و این مرکز بطور رایگان با عقیم کردن اینگونه سگ ها از ازدیاد آنان جلوگیری می کند . کشتن سگ های ولگرد تنها به نابودی گونه ای از حیوانات منجر می شود و روشی علمی نیست.
نگهداری گفت: بیمارستان دامپزشکی ایران تنها مرکز درمانی تخصصی جنوب کشور است که در سال 91 با مساحت 400 متر مربع در شیراز افتتاح شد و کلیه جراحی های ارتوپدی ، اورژانس ، دندان پزشکی ، نوار قلب ، اندسکوپی،سونوگرافی ، رادیولوژی را انجام می دهد.این مرکز مجهز به داروخانه، فروشگاه لوازم مربوط به حیوانات خانگی و آزمایشگاه تخصصی بیماری های حیوانات است.
وی با توجه به تعداد بسیار اندک بیمارستان های تخصصی دام پزشکی در کشور خواستار حمایت بیشتر نهادهای مرتبط از مراکز درمانی دامپزشکی شد و گفت: تاسیس یک بیمارستان تخصصی نیازمند بودجه قابل توجهی است و در حوزه تامین دارو نیاز به همکاری جدی علوم پزشکی احساس می شود.
نگهداری افزود: اکثر داروهای مورد استفاده در درمان بیماری های پرنده ها و حیوانات از داروهای انسانی تامین می شود. اینگونه داورها از داروخانه ها تامین و نیاز به همکاری علوم پزشکی برای تامین منابع دارویی دیده می شود .
نظر دهید