• 1395/09/21 - 12:00
  • تعداد بازدید : 359
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه

پدیده نوظهور نگهداری از حیوانات خانگی در آباده

نگهداری از حیوانات خانگی همچون سگ و گربه در ابعاد کوچک و خانگی در منازل مسکونی و زندگی با گونه های مختلفی از حیوانات گویا به صورت یک الگو و کلاس اجتماعی تبدیل شده و جالب اینکه این حس نوگرایی به شهری همچون آباده هم کشیده شده است.

طی سالهای اخیر در این شهرستان شمالی استان فارس،آدم هایی هم هستند که میلیون ها تومان خرج حیوانات خانگی خود می کنند.شاید روزگاری در شهری همچون آباده، بعید بود شخصی حتی یک عروسک موش خرمایی در محل زندگی خود داشته باشد اما این روزها با اشخاصی در این شهر صحبت کردیم که بابت خرید یک حیوان خانگی، بیش از دو میلیون تومان پرداخت کرده اند.

از نظر روانشناسان این یک واقعیت است که با شیوع زندگی فانتزی و با کم عمق شدن روابط انسانی، میل به داشتن حیوانات خانگی بالطبع افزایش پیدا کرده و انسان های دوران پست مدرن به صورت عمومی حیوانات خانگی را به دلیل علاقه به بازیگوش بودن و یا صدا و چهره زیبای آنها نگهداری می کنند.در این میان برخی شبکه های مجازی برای کسانی که لذت داشتن حیواناتی مثل سگ،گربه و ... را در خانه درک نمی کنند احساس تاسف کرده می گویند: کسانی که حیوان خانگی در خانه ندارند نمی توانند احساس علاقه به حیوانات را درک کنند.پدیده ای نوظهور و گران بررسی ها در آباده نشان می دهد که این روزها بازار نگهداری و خرید و فروش حیوانات اهلی همچون سگ، گربه، طوطی، همستر در آباده داغ است و هرکدامشان قیمت بسیار گرانی دارند. علــی جوان 25ساله که در حیاط خانه اش از یک سگ با نژاد هاسکی نگهداری می کند می گوید که این حیوان را به قیمت سه میلیون تومان خریده و معتقد است که پرداخت هزینه فقط برای خرید یک حیوان نیست بلکه برای نگهداری آن نیز باید هزینه کرد؛ پرداخت هایی که گاهی اوقات سر به فلک می کشد.رضا می گوید: مدتی پیش برای گرفتن ناخن های رکس(سگ) به یکی از کلینیک های دامپزشکی شیراز مراجعه و نزدیک به سی هزار تومان پرداخت کردم. همچنین چندماه پیش برای ترمیم گوش چپ این حیوان مبلغ 2میلیون تومان پرداخت کردم. بررسی های ایرنا نشان می دهد که نگهداری یک حیوان خانگی همچون سگ و گربه با احتساب هزینه خوراک و بهداشت، ماهانه حدود 200 هزار تومان برای صاحبش آب می خورد.دلایل گرایش به نگهداری از حیوانات خانگی در ایراندرسالهای اخیر در حالی هر روز به تعداد دارندگان حیوانات خانگی به ویژه سگ و گربه اضافه می شود که نگهداری آنها در مجتمع های مسکونی و اماکن عمومی چندان با فرهنگ ایرانی اسلامی همخوانی ندارد و اغلب ممکن است موجب نارضایتی همسایه ها و افراد حاضر در مکانهای عمومی شود.

اینکه انسان ذاتا با طبیعت خو می گیرد و سایر جانداران همچون گیاه و حیوان را دوست دارد امری طبیعی است اما گاهی عدم همخوانی فرهنگی،ایجاد مزاحمت،بی دقتی در نگهداری حیوانات خانگی،شیوع و سرایت بیماری های مشترک میان انسان و حیوان و از سوی دیگر ناتوانی در تامین هزینه های نگهداری و مراقبت از این قبیل حیوانات مشکلاتی را ایجاد می کند.

مخاطب دیگر حیوانات خانگی این روزها کودکان و نوجوانانی هستند که عمده وقت خود را صرف بازی های رایانه ای و کارتون های غربی می کنند ؛ کارتون هایی که در آنها داشتن یک حیوان خانگی موضوعی عادی و به نوعی به فرهنگ تبدیل شده است. نوجوانانی که این روزها تمام الگو گیری خود را از این کارتون ها ، بازی ها و فیلم ها قرار داده اند ولو با اصرار، پدر و مادر خود را برای خرید یک حیوان خانگی متقاعد می کنند و اینگونه است که در شهرهای بزرگ ایران و حتی در شهر کم جمعیتی همچون آباده شاهد اینگونه رفتارها هستیم.داشتن حیوان خانگی مولفه جایگاه طبقاتی مرفه است .علی قشقایی دامپزشک، ارتقای جایگاه طبقاتی را از انگیزه های گرایش مردم به نگهداری از حیوانات در منازل می داند و در این رابطه به ایرنا می گوید: آنچه مسلم است علاقه به خرید اسب در میان ثروتمندان به شکل معمول از سالهای پیش تا کنون دیده شده و شاید بتوان داشتن حیوانات خانگی را یکی از مولفه های ارتقا جایگاه طبقاتی دانست. قشقایی معتقد است که نگهداری حیوان خانگی به شرطی مقبول است که اولا با ارزش های دینی درتضاد نباشد و ثانیا حقوق حیوان شامل غذا و آب کافی، محل و آشیانه مناسب و شرایط بدون اضطراب و عذاب فراهم شود.

وی جلوگیری از بیان رفتار طبیعی حیوان را ظلم به حیوان عنوان کرد و افزود: بعنوان مثال نگهداری پرنده در قفس رفتار طبیعی او را که پرواز است محدود می کند.

بیماری های مشترک

علیرضا فرخی دامپزشک در پاسخ به اینکه چه حیواناتی، خانگی محسوب می شوند؟ می گوید: حیوانات خانگی متداول شامل سگ ،گربه،پرندگان زینتی و ماهیان آکواریومی و حیوانات خانگی غیر متداول مانند همستر و خرگوش،لاک پشت ،میمون ،ایگوآنا و انواع مار محسوب می شوند که متاسفانه در آباده گاهی اوقات دیده می شود که قشری از مردم از این حیوانات در خانه هایشان نگهداری می کنند.وی با بیان اینکه از میان 1709 عامل بیماری زا، 832عامل از طریق حیوانات به انسان منتقل می شود، می گوید: مایعاتی که از بدن سگ و گربه ها ترشح می شود و نیز پوست های مرده آنها (هنگام پوست ریزی)، حاوی مواد آلرژی زای چسبناکی است که می تواند به دیوارها،لباس ها و سطوح دیگر بچسبد و وقتی به غشاهای روی چشم می رسد باعث تورم، خارش و گرفتگی بینی شود. وی افزود: همچنین بسیاری از ذرات ریز آلرژن می توانند وارد ریه ها شوند و باعث سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس شوند. در ضمن افراد بسیار حساس، دچار بثورات جلدی شدیدی روی صورت، گردن و بالای سینه می شوند. تماس افراد مبتلا به آسم با گربه نیز می تواند خطرناک باشد. رئیس شبکه دامپزشکی شهرستان آباده به بیماری هایی که ممکن است از طریق نگهداری حیوانات در خانه به انسان ها منتقل شود اشاره می کند و می گوید: بیماری های زئونوز همچون هاری ، کیست هیداتیت و انگل ، شپش و توکسوکاریازیس از جمله بیماری های هستند که در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی ممکن است از حیوانات به انسان منتقل شود که گاهی اوقات خطرات جبران ناپذیری بهمراه دارد. علیرضا فیروز، متخصص پوست و عضو مرکز تحقیقات پوست و جذام دانشگاه علوم پزشکی تهران درمورد خطرات احتمالی نگهداری سگ و گربه در منزل می‌گوید: نگهداری حیوانات خانگی به ویژه سگ و گربه می‌تواند منشایی برای انتقال انواع میکروب و قارچ به ویژه قارچ‌های پوستی به انسان شود. وی اضافه می‌کند: افرادی که سابقه آلرژی، حساسیت پوستی و تنفسی دارند به دلیل ریزش مکرر موی سگ و گربه ممکن است بیشتر در معرض خطر باشند.

حمید عدی، متخصص عفونی و عضو هیئت علمی علوم پزشکی تهران در مورد بیماری‌های منتقله از سگ و گربه می‌گوید: عفونت‌های پوستی زیادی از طریق نگهداری این حیوانات در منزل به انسان منتقل می‌شود که انواع عفونت‌های انگلی که بین سگ و گربه و انسان قابل انتقال است از جمله آنها است. وی بیان کرد: بارها شاهدیم که این حیوانات دست صاحب خود را گاز می‌گیرند یا به روی صاحب خود ناخن می‌کشند که ممکن است به راحتی از این طریق بیماری را منتقل کنند.

توکسوپلاسموز بیماری دیگری است که معمولاً از گربه به انسان انتقال می‌یابد.

عدی گفت: الزاما با زدن واکسن یا دارو تمام بیماری‌های این حیوانات قابل پیشگیری نیست. حتی در کشورهای اروپایی که نگهداری حیوانات خانگی مثل سگ و گربه مرسوم است بر این نکته اذعان دارند که نگهداری این حیوانات مشکل‌ساز و عامل انتقال بیماری است. باورهای غلط در خصوص بیماری هاریبسیاری از عوام بر این باورند که تنها نشانه بیماری هاری در حیوانات، پرخاشگری و پریشانی یک حیوان همچون سگ یا گربه است اما این باور غلط است. علیرضا فرخی دامپزشک به ایرنا گفت: یک نوع بیماری هاری به نام «هاری ساکت» وجود دارد که در این نوع بیماری، حیوان به گوشه ای پناه می برد و کاملا آرام و ساکت است که موجب می شود ابتدا دست ها، سپس پاها و بعد سایر اندام ها فلج و در نهایت منجر به مرگ حیوان شود.او تاکید دارد که باید مردم دقت کنند که همیشه آرام و بی سر و صدا بودن یک حیوان دلیلی بر عدم وجود بیماری هاری نیست و هرگونه تغییر رفتار در حیوانات ممکن است نشانه ای از بروز این بیماری باشد. رئیس شبکه دامپزشکی آباده می افزاید: اصلی ترین راه سرایت این بیماری، گاز گرفتن بوسیله حیوان هار است. البته از طریق کشیده شدن پنجه آغشته به بزاق حاوی ویروس هاری ، تنفسی،خوراکی و انتقال جنینی نیز می تواند در انتقال این ویروس موثر باشد بهترین راه پیشگیری از بیماری هاری، واکسیناسیون حیوانات خانگی است. البته در سالهای اخیر برای واکسینه کردن حیوانات وحشی مانند سگ های ولگرد که بصورت دسته جمعی در اطراف شهرها دیده می شود نیز اقداماتی انجام شده است.وی گفت: اگر انسانی توسط حیوانی مشکوک به بیماری هاری گاز گرفته شد باید بلافاصله نسبت به شست و شوی عمیق زخم با آب و صابون حداقل به مدت پنج تا 10 دقیقه اقدام کند و در سریعترین زمان ممکن جهت تزریق سرم ضد هاری و واکسن به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کند و به یاد داشته باشیم که تزریق بموقع این سرم می تواند از مرگ فرد جلوگیری کند اما پس از ظهور علائم بالینی چه در انسان و در چه در حیوان، این بیماری قابل درمان نیست و بیمار محکوم به مرگ خواهد بود. رئیس شبکه دامپزشکی آباده با تاکید بر اینکه افرادی که به هردلیلی از حیوانات خانگی نگهداری می کنند باید موارد بهداشتی و درمانی را کاملا رعایت کنند گفت: حیواناتی که در خانه ها نگهداری می شوند باید دارای شناسنامه و پرونده بهداشتی باشند و لزوما هر ماه به کلینک های دامپزشکی یا مراکز درمانی دام کوچک مراجعه و واکسن ها و داروهای ضد انگل مربوط را دریافت کنند. جایگاه واقعی حیوانات در طبیعت است نه در خانه! با یک جست و جوی ساده در اینترنت، هزاران فروشگاه محصولات نگهداری حیوانات خانگی دیده می شود که هرکدام برای خود نام و نشانی دارند اما جدای از مسائل اعتقادی و عرفی جامعه، دربین این نام و نشان ها هیچگاه به این اشاره نمی شود که جایگاه اصلی حیوانات و محل نگهداری آنها در طبیعت است و عموما منازل جایگاه خوبی برای نگهداری آنان نیست.

از سوی دیگر با تغییر سبک زندگی خانواده ها از خانوارهای گسترده به خانوارهای متمرکز و کاهش تعداد اعضای خانواده، برخی خانواده ها که با داشتن یک فرزند علاقه و یا توان نگهداری فرزند دیگری را ندارند برای پرکردن تنهایی فرزند خود ترجیح می دهند یک همبازی از جنس حیوان خانگی برای او بیاورند که این مسئله بعدها موجب مشکلاتی در اخلاق، رفتار و سبکه زندگی کودک خواهد شد.

این روزها سگ های میلیونی در آغوش دختران و پسران آباده ای جا خوش کرده‌اند و بیماری های رنگارنگشان دست به دست می‌شود.

 
  • گروه خبری :
  • کد خبر : 147057
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید